Eeva Töyry, Per Hafwerin jäljillä Kerimäellä

16.11.2015

Sisarusten Agneta Maria Pölläsen os. Haverisen ja  Erik Haverisen lastenlapsia yhteiskuvassa Kerimäellä, Haveristen suvun mailla, kesällä 2015.
Sisarusten Agneta Maria Pölläsen os. Haverisen ja Erik Haverisen lastenlapsia yhteiskuvassa Kerimäellä, Haveristen suvun mailla, kesällä 2015.
Maire Hämäläinen ja Eeva Töyry, Haveristen mailla Kerimäellä,
kesällä 2015.
Maire Hämäläinen ja Eeva Töyry, Haveristen mailla Kerimäellä, kesällä 2015.
Kerimäen alueen uuden kartan keskellä vahvennettu kylätie Kuokkalassa
Kerimäen alueen uuden kartan keskellä vahvennettu kylätie Kuokkalassa
Kerimäen alueen vanha kartta löytyy myös Haveristen kirja ykkösestä.
Kerimäen alueen vanha kartta löytyy myös Haveristen kirja ykkösestä.

Eeva Töyry tapasi isoenonsa Erik Haverisen perillisiä Kerimäen Kuokkalassa 16.6.2015. Kokoontuminen oli Maire ja Heino Hämäläisen luona, jotka omistavat Kuokkala 3:n maita. Maire on Elna Muhosen tytär , joka oli omaa sukuaan Haverinen.

SUKUTAPAAMISIA

Eeva Töyry

 

Haveristen kirja nro 2:een tietojen keruu herätti halun tutustua sellaisiinkin sukulaisiin, jotka ovat vain nimeltä ja puhelinääneltä tuttuja. Sisarusten Agneta Maria Pöllänen os. Haverisen ja veljensä Erik Haverisen lastenlapsista tapaamiskutsua noudattivat Erikin, Eliina tyttären (myöhemmin Juuti) poika Pekka

Juuti sekä Elna tyttären (myöhemmin Muhonen) poika Mauri Muhonen, tyttäret Mirja Makkonen, Maire Hämäläinen ja tämän tyttären tytär Elli Kettunen sekä Agneta Marian, Aino tyttären (myöhemmin Töyry) tytär Eeva Töyry (Kuva 1).

 

Kokoonnuimme 16.6.2015 Kerimäellä Maire ja Heino Hämäläisen kotiin kahvittelun merkeissä. 

Itsekullakin oli mukanaan tietoa suvusta. Jollakin tieto oli läppärillä ja

jollakin paperimuotoisena. Tietoja päivitettiin uutta kirjaa varten. 

Eeva oli tuonut joitain olemassa olevia kirjoja mukanaan, jotka läsnäolijat ostivat jälkipolvelleen.

Totesimme, että olemme Kuokkala nro 3:n jälkeläisiä. 

Yhteinen isomummimme Anna Maria Haverinen os. Hawerinen s. 27.4.1834 on syntynyt Kerimäen Kuokkala nro kolmessa. Siellä on myös syntynyt hänen isänsä Simon (1801), tämän isä Olof (1762), samoin tämän isä Simon (1739) sekä ukki Oluff (1707), jonka isä oli Per Jönsson Hafwerin (1677). Haveristen kirjan mukaan (s.70) viimeksi mainittua voidaan pitää Kerimäen-Enonkosken sukuhaaran kantaisänä.

 

Ykköskirja heräsi tavallaan elämään, kun tutkimme siinä olevia Kuokkalan nro 3 karttoja. 

Per Hafwerin (s. 1677) oli laajentanut tilaansa peräti 227 hehtaarin(Kartassa merkintä tilan pinta-alasta)suuruiseksi (Haveristen kirja 1 s. 67). Sen kokoa ihmettelimme.

Mielenkiintoista oli lisäksi todeta, että monien vaiheiden kautta osa tuosta tilasta kuuluu jälleen saman suvun jäsenelle. Siitä omistaa tällä hetkellä 44 ha Maire ja miehensä Heino Hämäläinen.

Ohessa on kuva siitä kartasta, joka on jo julkaistu Haveristen kirjassa1, sekä nykyisen tilan kartta. (Kuvat 2 ja 3). Siinä näkyvät samat tiet. 

Oheinen valokuva (Kuva 4) on otettu tämän tapaamisen yhteydessä tien mutkassa, joka on kirjassa olevalla kartalla, mutta tässä kuvassa auton mitan verran kuvan alapuolella.

 

Tilan rekisteritiedot:

Tilan omistajat:

Maire ja Heino Hämäläinen

 

Tila on ostettu 1995 Suomen valtiolta.

Pinta-alaa on 44 ha. 

Aiemmat omistajat olivat:

Iida ja Yrjö Pesosen perikunta, joka myi tämän tilan määräalan Heikki Jortille (Savonlinnasta). 

Hänen lapsensa peruivat kaupan ja Iida ja Yrjö Pesosen perikunta möi tilan Suomen valtiolle, jolta v.1995 Maire ja Heino Hämäläinen ostivat sen. Maire on Elna Muhosen os.Haverisen tytär.

 

Kirjoittaja on tapaamisessa mukana ollut,

Eeva Töyry