Meeri Kärnä on täyttänyt 80 vuotta

5.9.2018

Lady in Black kirjoittaa Antero Kärnä äitinsä nuoruuden kuvasta.
Lady in Black kirjoittaa Antero Kärnä äitinsä nuoruuden kuvasta.
Syntymäpäiväsankari Meeri Kärnä ja lapset yhteispotretissa.
Syntymäpäiväsankari Meeri Kärnä ja lapset yhteispotretissa.

Antero Kärnä lähetti Pyällyspuun toimitukseen syntymäpäiväkirjoituksen 2.2.2018, 80 vuotta täyttäneestä äidistään Meeri Kärnästä. Lapsuutensa kuhmolainen Meeri os. Pulkkinen asui Lammasperän Väliahossa. Hän avioitui Seppo Kärnän kanssa ja heillä on neljä lasta.

Meeri Johanna Kärnä os. Pulkkinen

Meeri syntyi 2.2.1938, kolmekymmentäluvun nuoressa itsenäisessä Suomessa, Kuhmossa. Lapsuutensa hän vietti Lammasperän kylässä, Väliaho nimisessä talossa, onnen ja rauhan oloissa. Tulihan siihen pian talvi- ja jatkosodat, evakossa käynnit ja kaiken alusta aloittamiset, halusit tai et. Siitä se elämä taas alkoi.

Meeri kävi rippikoulun, kansakoulun ja opiskeli Nurmeksen kansanopistossa. Sen jälkeen hän osailikin työelämään, palvelutehtäviin lähinnä Kuhmoon. Elämäntyönsä Meeri teki maatilan emäntänä ja kouluttautuipa hän siinä ohessa kotiavustajan tehtäviin. Eläkkeelle hän pääsi myöhemmin kotiavustajan työstä. Töitä hän teki paljon, mutta senhän me jo tiedämmekin.

Meeri oli naimisissa Sepon kanssa ja heille syntyvät: Auvo, Antero, Anssi ja Jaana. Meeri teki uhrautuvaisen ja ehkä raskaankin duunin olemalla miehensä omaishoitajana tämän kuolemaan saakka. Kunnes kuolema heidät erotti.

Meeri on ollut kätevä käsistään ja tehnyt käsitöitä. Hän on neulonut puseroita, lapasia, sukkia ja erilaisia kauniita villapaitoja. Hän on kutonut mattoja, raanuja ja ryijyjä. Pajutyöt ja erilaisten luonnonmateriaalien yhdistäminen häneltä onnistuu myös.

Meeri on myös musikaalinen. Hän on aikojen saatossa laulanut erilaisissa kuoroissa, laulattanut lapsia pyhäkouluissa. Kuorojen tekemät esiintymiskeikat muilla paikkakunnilla, lienevät olleet hänelle mieleen. Meeri äiti osaa soittaa viulua, pianoa ja harmoonia. Käsitykseni mukaan hän osaa lukea nuotteja. Mene ja tiedä.

Meeri aloitti maalausharrastuksen noin 20 vuotta sitten ja on kehittynyt siinä. Lukuisat ovat ne tyylikkäät taulut, joita on ripustettuina ihmisten kodeissa. Meerillä on ollut taidenäyttelyitä ja onpa hän myynytkin taulujaan, niitä haluaville.

Meeri on pukeutunut aina tyylikkäästi. Puhdasta ja ehjää on aina vähintään pitänyt olla. Uusia vaatteita hän on hankkinut aina kun siltä on tuntunut. Kuvassa Meeri -50 luvulla tummassa iltapuvussa, Lady in black. Kuva voisi aivan hyvin olla vaikka Stockmannin vaatekuvastosta tai Cosmopolitan lehden artikkelista: Mikä nyt on in.

Meerillä ovat myös 2000-luvun laitteet. Hänellä on tietokone, matkapuhelin ja laittoipa hän itselleen myös Huavei älykännykän. Voi sitä opettelun tuskaa. Siinä lienee harjoittelemista loppuiäksi.

Meeri on ollut ikänsä suhteellisen hyvässä kunnossa. Pahempia sairauksia ei ole tainnut olla ja liikuntakyky on säilynyt melko hyvin. Nyt hänellä on rollaattori. Sillä on hyvä kuljettaa ostokset lähikaupasta.

Meeri, äitimme täytti 80 vuotta 2.2.2018 ja järjesti mahtavat juhlat Nurmeksen Bomballa, kylpylähotellissa. Päivän hän oli kylpylässä ja illaksi hän oli kutsunut lapsensa, lähisukulaisia ja tuttaviaan illan juhlaan. Tarjoilut olivat hyvät ja parasta pöytään periaatteella. Muisteltiin menneitä aikoja, tuonpuoleisiin jo siirtyneitä rakkaita, pidettiin puheita. Itseoppineet kansantaiteilijat soittivat ja lauloivat hienoja kappaleita. Ilta oli täydellinen. Illan juhlasta Meerin oli varmaan kiva vetäytyä hotellihuoneeseen ja nukkua seuraavalle alkavalle vuosikymmenelle, hotellin sängyssä.

Elämä jatkuu ja sitä rataa. Me lapset: Auvo, Antero, Anssi ja Jaana perheinemme toivotamme Meerille, äidillemme iloista ja rohkeaa mieltä, kuin myös Jumalan siunausta.

Terveisin

Antero Kärnä